Daily Lifestyle Principles

 

How to Recognize Nutrient Deficiencies – by Joseph Mercola D.O.
November 03, 2014

 

The 14 Components of Health
(These were notes from a Tony Robbins — Life Mastery course  I did in Fiji.
which eloquently describe the highlights of one’s DAILY health.)

1. Fresh Air.
Oxygen is the catalyst to create ATP.
Without ATP your body would immediately shut down.

Solution: Take 10 power breaths 3X / day –
Learn a breathing exercise : Inhale – one; Hold – 4; Exhale – 2 ( 5-20-10 )

2. Water.
All cell and organ functions depend on water.

Solution: drink half your body weight in ounces daily —
Ex. Weight + 200 pounds – drink 100 ounces

3. Green Foods and Drinks.
Green foods contain the essential ingredients needed for creation and
maintenance of healthy cells that contain life giving elements such as :
chlorophyll, vitamins and minerals, fiber, enzymes and Phytonutrients

Solution: Green vegetables in their juices, wheat grass,
Green food (powder found in healthy stores)

4. Essential Fatty Acids.
Essential fats and oils build cell membranes, aid in production of hormones,
raise metabolism and create energy, protect the body by buffering and
neutralizing acid, and help one lose wt.

Solution: Udo’s oil (Omega 3 — Omega 6 in a 2:1 ratio);
olive oil, flax seed oil, avocado, sunflower seeds, etc.

5. Alkalizing Foods
Fresh, live, raw foods give more energy than they take away and
help the body maintain a slightly alkaline balance – Energy.
Lack of energy is often too much acid in body.

Solution: Green foods and drinks, uncooked, organic vegetables, non-acid fruits,
raw almonds, flax seeds, sunflower seeds, lemon, lime

6. Essential Amino Acids
Essential amino acids comprise the proteins of the body which is building blocks are cells.
Essential A. A. are the eight amino acids that the body cannot manufacture by itself

Solution: fish, broccoli, wheat grass

7. Phytonutrients
Highly biological active foods are highly anti-yeast and fungus promoting.

Solution: colored vegetables and fruits, tomatoes, watermelon

8. Vitamins.
Vitamins facilitate chemical reactions and processes in the body.

Solution: live foods and quality supplementation BESIDES MANGOSTEEN JUICE

9. Enzymes
Enzymes are proteins that break down fat, carbohydrates, and proteins after digestion

Solution: live raw foods, pancreatic enzymes,
possibly HCl (to replace deficient stomach acid)

10. Minerals.
Minerals comprise the basic components of tissues.  They help with the proper
physiological balance of the body, buffer acids and aid in repair and regeneration.

Solution: live foods, especially greens and quality supplementation

11. Fiber.
Fiber decreases myco-toxicity (reduces toxic waste buildup in the body)
by decreasing the transit time of waste material through the bowel.

Solution: plant foods (vegetables and grasses) avoid high sugar fruit,
because it’s sugar content, which feeds yeast and fungus.

12. Antioxidants.
Antioxidants help balance the oxidation process, which produces
free radical damage and chronic inflammation

Solution: Mangosteen juice, brightly colored vegetables & fruits
such as carrots, peppers, tomato, watermelon, grapes, etc.

13. Friendly Microorganisms (Probiotics)
Probiotics maintain healthy flora in our systems. They help create an environment
inhibiting the growth of dead bacteria and cancel out the effects
of toxins and environmental pollutants.

Solution: Lmphasizing (rebounder), and probiotics supplements such as
Lactobacillus acidophilus, bifidus, bulgaricus’

14. Light
Light stimulates serotonin, melatonin, endorphins, etc.

Alkalinity –> Energy   chart
Udo’s Oil  – see Udo’s handout

****************************************************************

Disclaimer :
Neither Les Berenson MD nor the content of lesberenson.com can be relied upon
as preventive, cure, or treatment for any disease or medical condition.
It is recommended that you consult with a licensed medical doctor or
physician before acting upon any recommendation that is made.
Use of THIS INFORMATION is at your own risk.

Les Berenson MD or lesberenson.com does not make any representation or warranty of any kind regarding the content, or information provided and/or
the results that may be obtained from use of the content.

Les Berenson.com contains facts, views, opinions, statements, & recommendations. Les Berenson MD and lesberenson.com does not represent
or endorse the accuracy, currentness, or reliability of any advise, opinions, statement, or information displayed, uploaded or distributed. any reliance
upon such opinion, advice, statement, or information is at your sole risk.

In no event shall Les Berenson MD or lesberenson.com be liable for any indirect, consequential, special, incidental, or punitive damages related to the content or any errors or omissions in the content.